• info@thessaloniki.rs

Šta obići u Solunu?

Spomenik Aleksandru Velikom Thessaloniki

Spomenik Aleksandru Velikom

Thessaloniki

Promenadu u Solunu krasi spomenik posvećen Aleksandru Makedonskom, koji se smatra jednom od najvažnijih i najuticajnijih ličnosti u istoriji Grčke i za vreme čije vladavine je grad doživeo svoj procvat. Statua prikazuje Aleksandra Makedonskog na svom konju Bukefalu, a iza spomenika je na zidu reljefno oslikana čuvena bitka kod Isa koja označava početak kraja Persije.

Zejtinlik - Srpsko Vojničko Groblje

Thessaloniki

U blizini gradskog trga Metaksa, na prostoru od preko sedam hektara, nalazi se Zejtinlik - groblje srpskih, francuskih, engleskih, italijanskih i ruskih vojnika, koji su svoje živote izgubili tokom proboja Solunskog fronta u Prvom Svetskom ratu. Srpsko groblje predstavlja centralni deo Zejtinlika i neizostavna je stanica za sve koje put nanese u Grčku. Ime dobio po turskoj reči za ulje (zejtin), jer se na ovom prostoru u doba Turaka nalazila pijaca za prodaju ulja.

Zejtinlik - Srpsko Vojničko Groblje Solun
Galerijev Luk Thessaloniki

Galerijev Luk

Thessaloniki

Galerijev Luk se nalazi nadomak studentskog trga u Solunu i predstavlja jednu od glavnih atrakcija koje treba obići. Izgrađen je u prvoj polovini 4. veka, nakon jedne od najvećih pobeda u rimskoj istoriji - pobede rimskog cara Galerija nad Persijom. Na dva očuvana stuba reljefno su oslikane scene iz Galerijevih trijumfalnih borbi protiv Persijanaca, dok je luk izgrađen od mermera i kamena crvenkaste boje.

Bela Kula

Thessaloniki

Bela kula je simbol grada Soluna i izgrađena je u 15. veku, nakon pada Soluna pod Osmansko carstvo. Na tom mestu je ranije postojalo vizantijsko utvrđenje koje se pominje još u 12. veku. Tokom godina je menjala nazive i namene, a sadašnje ime dobija krajem devetnaestog veka kada je jedan osuđenik ofarbao kulu u zamenu za svoju slobodu. Kula ima prizmelje i šest spratova, i izgrađena je od kamena, gipsa i opeke.

Bela Kula Solun
Ano Poli Thessaloniki

Ano Poli Thessaloniki

Thessaloniki

Ano Poli ili Stari grad je oblast u Solunu u kojoj su očuvane građevine i arhitektura iz vizantijskog i osmanskog doba što nije slučaj na drugim mestima u gradu. Tokom Velikog solunskog požara koji se dogodio 1917. godine, veći deo grada je uništen, a samim tim i mnogobrojni spomenici kulture iz prethodnih razdoblja. Ana Poli je neizostavan tokom obilaska Soluna, i tu možete uživati u pogledu na građevine iz srednjeg veka, vizantijske crkve i prelep pogled na sam grad.

Crkva Svetog Dimitrija

Thessaloniki

Crkva Svetog Dimitrija je najveća crkva u Solunu. Nalazi se u samom centru grada i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika i atrakcija grada. Izgrađena je još u četvrtom veku na mestu mučenja i groba Svetog Dimitrija, prvobitno kao kapela, a kasnije je preobraćena u velelepnu baziliku. Za vreme Turaka, crkva je bila pretvorena u džamiju. Tokom istorije, Crkva svetog Dimitrija više puta je uništavana i obnavljana, a 1988. godine proglašena je za spomenik svetske kulturne baštine od strane UNESCO-a.

Crkva Svetog Dimitrija
Aristotelov Trg

Aristotelov Trg

Thessaloniki

Aristotelov trg se nalazi na Nikis Aveniji u centru grada uz samu morsku obalu. Jedan je od najvećih i najlepših trgova u Solunu. Na trgu se održavaju mnogi kulturni događaji, festivali i proslave, a sam trg je okružen brojnim kafićima, prodavnicama i hotelima, pa nije ni čudno što se ovde najčešće okupljaju mladi. Tu se nalazi jedan od većih bioskopa u Solunu, bioskop Olimpion Teatar, kao i hotel sa pet zvezdica - Elektra Palas.

Rotonda

Thessaloniki

Na stotinak metara od Galerijevog Luka, nalazi se Rotonda, definitivno jedna od najstarijih i najlepših građevina Soluna. Ime je dobila po svom kružnom obliku. Predstavljala je deo Galerijevog kompleksa, a kasnije je preobraćena u crkvu. Kada je Solun pao pod Osmansko carstvo, Rotonda je pretvorena u džamiju i na zapadnoj strani je dodat minaret koji je sačuvan do danas.

Rotonda Solun
Arheološki Muzej Solun

Arheološki Muzej

Thessaloniki

Arheološki muzej u Solunu je jedan od najvećih muzeja u Grčkoj u kome možete pronaći jedinstvene kolekcije drevnih artefakata iz praistorijskog, klasičnog i rimskog perioda. Nalazi se u blizini Bele kule i zbog eksponata koji oslikavaju istoriju jednog grada kroz različita razdoblja, smatra se jednim od najlepših muzeja Evrope.