• info@thessaloniki.rs

O Solunu

Turistički Vodič Solun

O Solunu

Država Grčka
Grad Thessaloniki (Solun)
Površina 20,85 km2
Vremenska Zona UTC+2, leti UTC+3
Valuta Evro (€)

Solun je po svojoj veličini drugi grad u Grčkoj i ima više od milion stanovnika, uključujući i prigradske opštine. Zbog svog položaja, predstavlja i najvažniju, a i najveću luku u Jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na vrhu Solunskog zaliva sa obalom dužine od oko 20-ak kilometara, dok je sa druge strane okružen planinskim obodima planine Hortiatis. Klima je sredozemna, ali izmenjena, te ukoliko planirate da posetite Thessaloniki tokom zimskih meseci, pripremite jakne, šalove i rukavice jer su za Solun sneg, niske temperature i mraz normalna pojava.

Grad je osnovao makedonski kralj Kasandros 316. godine p.n.e., što ga čini jednim od najstarijih gradova Evrope. Ime je dobio po Tesaloniki, Kasandrosovoj ženi i sestri Aleksandra Makedonskog. Međutim, grad nije dugo bio makednoski. Već u drugom veku p.n.e. Solun su zauzeli Rimljani. Za vreme Rimskog carstva, Solun je bio jedan od ranih centara hrišćanstva. Tu je apostol Pavle uspostavio temelje hrišćanstvu i poslao dve poslanice građanima Soluna. U 3. veku nove ere, grad ulazi u vizantijski period, doživljava ekspanziju i postaje drugi grad po veličini u Vizantijskom carstvu.

U Solunu su rođeni i Ćirilo i Metodije, prosvetitelji koji su opismenjavali Slovene, širili hrišćanstvo i doprineli mnogo u kulturnom napretku Slovena. Nakon mnogih napada i opsada, Osmansko carstvo je 1430. godine zauzelo Solun od Vizantinaca i tu se zadržalo narednih 480 godina. Za tih pet vekova grad je poprimio izgled pravog muslimanskog centra, čemu svedoče mnogobrojni spomenici i građevine iz tog perioda. 1912. godine, po završetku Balkanskih ratova i oslobođenja od strane Turaka, Solun je dodeljen Grčkoj.

Danas je Solun milionski grad, čiji se broj stanovnika neprestano povećava. Grad predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija i svojevrstan "muzej svih prošlih razdoblja" gde možete videti antičke freske, ruševine rimskog foruma, hram Svetog Dimitrija (jedna od najstarijih crkava), otomanska kupatila i džamije i još mnogo toga.